Cei “5W” (the five W: who, what, when, where, why) de marketing

Posted: 31 Octombrie 2010 in Marketing
Etichete:,

La elaborarea unui program de marketing nu este sufficient sa stii cine, ce, cand, unde si de ce. Ai nevoie sa le si mentii in ordine, spune Steve McKee (presedintele McKee Wallwork Clevelands si autor a mai multe carti).

Cei 5W: cine, ce, cand, unde si de ce, sunt elementele de informatii necesare pentru a obtine povestea intreaga, indiferent daca este un jurnalist care descopera un scandal, un detectiv care investigheaza o crima. Chiar si in PR se utilizeaza aceasta formula de 5W ca un sablon pentru a scrie comunicate de presa.

De cele mai multe ori nu conteaza in ce ordine se colecteaza informatiile atata timp cat toti cei 5 W sunt sunt in cele din urma abordati.

Cei 5W sunt deosebit de utili in planificarea de marketing, dar spre deosebire de alte profesii, dezvoltarea unui program de marketing efficient presupune ca acestea sa se reaspunda intr-o anumita ordine: de ce, cine, ce, unde si cand.Motivele poate nu par evidente,dar datorita acestei metode se pot evita mari confuzii de studiu si erori, ajutand la pastrarea timpului companiei si a resurselor acesteia care sun unele dintre cele mai pretioase active.

In unele cazuri principiile de marketing sunt intr-adevar simple, insa simplitatea acestora poate fi inselatoare. De  cele mai multe ori sub acestea se afla problem complexe ascunse, iar ignorarea lor se face pe riscul companiei. Cei 5W reprezinta si un dispozitiv de aducere aminte si de verificare in permanenta a informatiilor. Deci daca vrei sa-ti optimizezi eforturile de marketing cei 5 W( de ce, cine, ce, unde sic and) pot face diferenta.

Sursa: http://www.businessweek.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s